Oslo teatersenter arrangerer Rampelysfestivalen 2018 på Black Box teater fra 27. april – 5. mai. Teaterfestivalen er for og med barn og unge, og setter seg som mål å bryte med oppfatningen av hva teater for og med barn og unge er, og vise fram mangfoldet av hva det kan være.

Åpningsforestilling

Fredag 27. april kl.18.00 åpnes festivalen av statssekretær i Kulturdepartementet, Frida Blomgren. Åpningsforestillingen er av teatergruppa Høyspenten (10-12 år), med forestillingen Barn som ordner opp. I forestillingen møter vi noen barn som leker mor og barn. De leker at moren av og til blir så sliten at hun ikke orker noen ting. Og når hun er på det mest slitneste, forsøker barna å ordne opp i dette på hver sin måte. Forestillingen er utviklet av deltagerne i Høyspenten, i samarbeid med instruktøren, og byr på et lekent og fargerikt univers, samtidig som den har et viktig tema å formidle.

Åpningshelgen

Det blir flere forestillinger i festivalens første helg:

Teatergruppa Ampere (15-17 år) har tatt for seg Erlend Loes Kurt blir grusom, og laget sin egen spesielle vri på denne historien om makt, penger og overdrivelser. Er det sant at penger gjør mennesker grusomme? Eller er det makt som gjør oss grusomme? Når begynner man å bli grusom?

25 Watt (11-13 år) har skapt sin egen forestilling, i samarbeid med instruktøren, og har vært delaktige i alle deler av prosessen, fra ide til ferdig forestilling. Vera er ny på Rushmore High school. Hvordan kommer det til å gå første skoledag? Kommer hun til å bli likt av de andre elevene? Kommer mamma til å gjøre henne flau? Kommer noen til å finne ut at hun bærer på en fryktelig hemmelighet?

Deltakerne i Scenelusa Produksjoner er ungdommer i alderen 13-20 år og er aktive skapere av forestillingen ved å utforske egne og andres historier, refleksjoner og tanker rundt grensetting, gråsoner, maktbalanser og kjønnsroller. #Metoo-kampanjen, eller -revolusjonen om du vil, har allerede hatt en sterk innvirkning på den politiske og personlige samtalen i Norge. I grenseland er et teaterprosjekt som utforsker hvordan man kan ta opp et vanskelig tema med teater som uttrykksform.

Stoppestedet teater er en av to grupper på årets Rampelysfestival som setter opp Kristofer Grønskags DUS-manus Å telle til null. I stykket møter vi flere ulike karakterer, hvis historier flettes sammen av mange små hendelser og møter. Scenene hopper i tid: fortid, nåtid, alltid og fremtid. Karakterene er ungdommer som på ulike måte jobber mot det samme målet, å ha en verdi, både for seg selv men også et ønske om å bety noe for andre.

Gratis familiedag

Rampelysfestivalen inviterer til åpen dag på Black Box teater søndag 29. april 13:00-15:00. Dagen fylles av morsomme aktiviteter for hele familien, ansiktsmaling, lag din egen sleivdukke, delta i konkurranser og vinn festivalpass, ta bilder i fotobåsen og finn din indre skuespiller på kostyme- og teaterlekeplassen! På scenen får Rampelysfestivalen besøk av Skrål og skrammel som viser forestillingen Reinjakta. Skrål og Skrammel tar barn med inn i et gammelt samisk eventyr om reinjakt, hevn og trolldom. Gjennom fortellernes stemme, kropp og mimé skapes et eget humoristisk univers som lar barna bli kjent med den myte-omspunne karakteren Stállu, samiske noaider og oss vanlige folk på en ny måte.

Kjøp billetter til Rampelysfestivalen her.